Voidaanko lainaa myöntää luottotiedottomalle?

Valitettavasti vastaus tähän kysymykseen on yleensä, ”ei voida”. Varsinkaan jos puhutaan netissä toimivista lainapalveluista, niin lähes jokainen vaatii hakijalta puhtaita luottotietoja. Luottotiedottoman on lähes mahdoton saada lainaa netissä toimivista pikalainaa, kulutusluottoa tai joustoluottoa myöntävistä yrityksistä.

Karu totuus on se, että tietosi tarkistetaan automaattisesti jokaisen hakemuksen yhteydessä, ja kun sinulla huomataan maksuhäiriömerkintä, hylätään hakemus automaattisesti. Netissä voidaan mainostaa sivuja, joissa luvataan lainaa luottotiedottomalle, mutta usko pois, ne eivät pidä paikkaansa.

Yksi mahdollisuus on netissä tai tekstiviestillä tehtävien hakemusten sijaan ottaa yhteyttä esimerkiksi soittamalla lainapalveluun ja keskustelemalla asiasta heidän kanssaan.

Mikäli haluat tätä vaihtoehtoa miettiä, löydät kaikki kulutusluotot täältä.

Kun luottotiedot ovat menneet, niin mistä voi saada lainaa?

Usein ainut mahdollisuus saattaa olla pankki, josta voit saada lainaa. Tässäkin tapauksessa se voi olla hieman hankalampaa kuin ilman maksuhäiriömerkintää, muttei toki mahdotonta. Pankki voi myöntää lainaa luottotiedottomalle, jos hakijalla on tarpeeksi hyvät vakuudet tai takaajat lainalle. Yleensä pankki vaatii vakuuksia tai takaajia joka tapauksessa, mutta maksuhäiriöiseltä hakijalta niitä voidaan vaatia normaalia enemmän.

Pankin kanssa kannattaa keskustella ja neuvotella, jos lainan saanti olisi mahdollista. Mitäänhän et siinä kuitenkaan häviä vaikka kokeilet. Pankissa kuitenkin pääset kasvotusten virkailijan kanssa puhumaan ja neuvottelemaan lainasta. Netistä haettaessa hakemuksesi ei pääse edes virkailijan käsiteltäväksi, kun se on jo aiemmin automaattisesti hylätty.

Pankki voi myös siinä tapauksessa myöntyä paremmin lainahakemukseesi, mikäli maksuhäiriömerkintä on jo vanha ja maksuongelmat historiaa.

Onko luottotiedottomalle muuta vaihtoehtoa kuin pankkilaina?

Pankista haettu laina on aina paras vaihtoehto luottotiedottomalle, muut palvelut kun eivät kovin herkästi myönnä lainaa luottotiedottomalle, vaikka maksuhäiriöt olisivatkin jo menneisyyttä.

Jos sinulle ei ole aivan pakollista tarvetta saada lainaa, emme suosittele sitä silloin hakemaankaan. Sinun kannataa ennemmin miettiä, voisitko esimerkiksi säästää kuluistasi tai onko sinulla esimerkiksi ylimääräistä tavaraa, jota et tarvitse ja jonka voisit myydä?

Luottotietojen palautuminen

Maksuhäiriömerkintä ei ole ikuinen, joten sinun ei välttämättä siitä tarvitse murehtia liikoja. Maksuhäiriömerkintä kyllä vanhenee ajan myötä, jonka jälkeen voit saada taas helposti lainaa. Toki sinun kannattaa silloin olla varovainen ja ennakoiva lainan hakemisessa, jotta ei uutta maksuhäiriömerkintää pääse syntymään.

Luottotiedot palautuvat seuraavasti:

  • 3 v. – käräjäoikeuden riidaton velkomistuomio ja yksipuolinen tuomio (lyhenee 2 vuoteen, jos lasku maksetaan eikä uusia merkintöjä tule; pitenee 4 vuoteen, jos tulee uusia maksuhäiriömerkintöjä)
  • 3 v. – ulosottoviranomaisen toteama varattomuus (lyhenee 2 vuoteen, jos lasku maksetaan eikä uusia merkintöjä tule; pitenee 4 vuoteen, jos tulee uusia maksuhäiriömerkintöjä)
  • 2 v. – velkajärjestelyssä mukana oleminen
  • 2 v. – luotonantajan ilmoitus kulutusluottoa koskevasta maksuhäiriöstä